A tisztaság fél egészség


A tisztaság fél egészség?
Az egészség másik fele pedig a piszok?

A “tisztaság fél egészség” szólásmondás szerint egészségünket szolgáljuk azzal, ha tisztán tartjuk magunkat és környezetünket. A mondást elemezve eljátszhatunk a gondolattal, hogy ha a “tisztaság” fél egészség, akkor az egészség másik felét talán a “piszok” jelenti? Meglepő módon ez az értelmezés talán nem is jár olyan messze a valóságtól!

Újabban divatos arról beszélni, hogy a nyugati életstílus tehető felelőssé az allergiás betegségek és ezen belül az asztma növekvő elterjedéséért. Igaz, nagyon nehéz pontosan meghatározni, hogy mi tartozik a nyugati életstílus fogalomkörébe, de a jobb lakásviszonyokat és a jobb higiéniás körülményeket egyértelműen idesorolják.

Az allergia “születése”

Feltételezik, hogy az emberek egy részénél az allergia azért alakult ki, mert gyermekkorukban szüleik, hogy megvédjék őket a fertőzésektől, szinte steril körülményeket próbáltak számukra biztosítani.

Az újszülött immunrendszere fejletlen. Élete során még találkoznia kell a külvilágban levő baktériumokkal és antigénekkel, hogy ki tudja fejleszteni “immunológiai emlékezetét”. A szervezet védekezőrendszere az egyszer már megismert antigénekre emlékezni fog, még sok év múlva is felismeri őket, és védekezik ellenük. A csecsemő immunrendszerének “tanulása” során azonban van egy olyan rövid időszak, amikor az immunológiai működés még befolyásolható. Ha ilyenkor a csecsemő szervezete nagy mennyiségű idegen anyaggal (pl. tehéntejes hozzátáplálás esetén fehérjével) találkozik, a kívánatos immunválasz helyett könnyen allergiára való hajlam alakul ki.

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s